Ravintomyytit

1. Joku tietty ruoka-aine lihottaa
Monet ajattelevat, että joku tietty ruoka-aine lihottaa, vaikka muuten ruokavalio olisikin kunnossa. Yksittäinen pieni herkku ei lihota, jos kokonaisuus on kunnossa ja päivittäinen energiansaanti ei ylity. Herkutteluun ei kuitenkaan kannata antaa jatkuvasti lupaa sillä verukkeella, että eihän tämä yksi kerta haittaa.

2. Hiilihydraatteja ja rasvaa kannattaa vältellä ettei liho
Hiilihydraatit tai rasvat eivät lihota kohtuullisesti syötynä sen enempää kuin mikään muukaan. Määrällä ja laadulla on väliä. On eri asia, tuleeko se rasva esimerkiksi pähkinöistä vai ranskalaisista tai hiilari pullasta vai ruisleivästä.

3. Hiilihydraatteja ei kannata syödä illalla
Usein on kuultu sanottavan, ettei iltakuuden jälkeen kannata syödä mitään, saati hiilihydraatteja, koska yön aikana niitä ei kuluta pois eikä ole tarvetta energialle. Totuus kuitenkin on, että hiilareita voi syödä myös illallakin. Niiden avulla nukkuu paremmin ja se on taas tärkeässä osassa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Illalla nautitut hiilarit myös auttavat jaksamaan esimerkiksi aamutreeneissä paremmin.

4. Ihminen tarvitsee lihaa kehittyäkseen
Usein ajatellaan, että salilla käyvät ihmiset tarvitsevat lihaa kehittyäkseen, jotta proteiinimäärä täyttyy. Ilman lihaakin voi saada tarpeeksi proteiinia ja sitä kautta antaa lihaksille tarpeeksi ravinteita. Kasvisruokavaliossa proteiinin saaminen on ehkä haastavampaa, mutta täysin mahdollista.

5. Ruuan punnitseminen menee liian pikkutarkaksi
Monet saattavat ajatella ruuan punnitsemista jotenkin outona ja liian tarkkana asiana. Se kuitenkin helpottaa ruokien määrän hahmottamista ja auttaa ihmistä syömään oikein ja tarpeeksi. Usein ongelmana on liian vähäinen syönti ja punnitsemisella pyritään pitämään kiinni siitä, että syödään riittävästi eikä tarkoituksena ole pelkästään ruuan määrän rajoittaminen, mikä tuntuu olevan yleinen käsitys punnitsemisesta.

6. Syö vähän niin laihdut
Painonpudotuksessa tärkeää onkin se, että syö vähemmän kuin kuluttaa. Monet kuitenkin ajattelevat, että silloin pitää syödä tosi vähän vaikka oikeasti saa syödä aika reilustikin ja kaloreiden ei tarvitse olla paljoa miinuksella, jotta kehitystä tulee. Paastoamisella ja kituuttamisella painoa ei putoa, vaan silloin aineenvaihdunta ei toimi ja kroppa lakkaa toimimasta oikein.

7. Kalorien laskeminen on turhaa
Jokaisen suupalan kalorimäärän laskeminen onkin ehkä vähän turhaa, mutta päivittäinen kalorimäärän tarve kannattaa selvittää ja sitä kautta suunnitella omia ruokailujaan. Jos on kerran ajatuksen kanssa laskenut esimerkkipäivän ruuat, jotka täyttävät sen oman kaloritarpeen, niin sen pohjalta on aika helppo suunnitella ja muokata omia syömisiään. Liiallinen kalorien tuijottelu ja laskeminen käy kuitenkin pidemmän päälle raskaaksi.

«
»